Interview Marcia Hendriks | Breda Aviation

 

Marcia Hendriks, samen met haar man Herman runt ze de vliegschool Breda Aviation.

 

 

 

 

Ik ken je als een stralende, zelfverzekerde, aardige vrouw en een goede spreker. Hoe omschrijf je jezelf het best.

Ik zie mezelf vooral als een vrouw met een positieve ‘vibe’ die het glas altijd halfvol ziet. Ik probeer mijn gezin en de mensen om me heen dit ook mee te geven. Zie geen problemen maar uitdagingen en blijf niet rondlopen met onvrede over een situatie. Stap in de actiemodus en probeer het om te buigen naar iets positiefs. Niet klagen maar aanpakken.

Het lijkt me dat je echt in een mannenwereld werkzaam bent. Hoe is dat?

Het valt mee hoor, ook in deze wereld kom je vrouwen tegen. Het mooie van onze branche is dat we allemaal de passie voor vliegen delen. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, hoeveel geld je verdient of hoe oud je bent, je deelt dezelfde passie. Dus iedereen is welkom.

Jullie bestonden dit jaar alweer 10 jaar en hebben onlangs de Boarding Room geopend. Ik heb zo het gevoel dat er nog meer mooie plannen op de ontwerptafel liggen? Klopt mijn gevoel? Kun je daar al iets over delen?

In september start de eerste FlyDrive Academy ter wereld, een samenwerking tussen PAL-V (de vliegende auto) en onze vliegschool. Een mooi internationaal project waarbij klanten die een PAL-V gekocht hebben, leren vliegen op een soortgelijk voertuig (een autogyro). Daar zijn we trots op.

Hoe is het om je man iedere dag op het werk te zien? Dat is niet voor iedereen een goede combi. Hoe is dat in jullie situatie? 

Dat gaat heel goed. We hebben binnen het bedrijf ieder onze eigen taken dus we zien elkaar geen 24u per dag. Wij zeggen meestal: Herman gaat over de ‘Airside’ van ons bedrijf, ik ga over de ‘Landside’.

Hoe zorg jij voor rust en balans?

Wij hebben vorig jaar een hond gekocht, een prachtige Ridgeback. Daar gaan we elke ochtend en avond mee naar het bos. En dat is heerlijk, even je hoofd leegmaken.

Ik ben zelf geen fan van vliegen, heb er een ‘haat-liefde’ verhouding mee. Ik vind de techniek en ’t uitzicht vanuit de lucht prachtig maar ik ben altijd zó blij dat ik weer aan de grond sta. Zijn er ook trainingen voor mensen met ‘echte’ vliegangst?

Wij kunnen iemand helpen als diegene bang is voor het vliegen zelf. Denk hierbij aan angst voor turbulentie, aan de geluiden die een vliegtuig maakt, de start- en landing. Deze mensen helpen wij door in detail uit te leggen hoe een vliegtuig vliegt en waarom het vliegtuig bepaalde bewegingen maakt. Begrip daarvoor en ervaren hoe het is om zelf te vliegen, helpt vaak al heel veel. Maar komt de vliegangst voort uit claustrofobie bijvoorbeeld, dan kunnen wij weinig betekenen.

Kan iedereen bij jullie een opleiding tot piloot volgen?

Ja, iedereen kan leren vliegen. Onze jongste leerling is 17 jaar en volgt de beroepsopleiding. En onze oudste vlieger heeft onlangs zijn 90e verjaardag gevierd. Hij vliegt altijd met een instructeur naast hem maar hij bestuurt het vliegtuig zelf. Een prachtige persoonlijkheid. Dus als je een passie hebt voor vliegen en je bent bereid er tijd in te steken, dan komt het goed.

Zijn er ook dames die een opleiding doen bij jullie?

Jazeker, we hebben momenteel best veel dames die bij ons vliegen. Zowel in de opleiding als met een vliegbrevet. Echter het grotendeel van onze klanten bestaat nog steeds uit mannen, dus dames: Kom maar op.

Bieden jullie ook vluchten aan buiten Nederland?

Wij vliegen inderdaad door heel Europa met onze vliegtuigen. Dat zijn meestal lesvluchten of klanten met een vliegbrevet die bij ons een vliegtuig huren en voor zaken naar het buitenland vliegen. En onlangs hebben we een toertocht georganiseerd naar Polen om daar te gaan watervliegen. Een hele belevenis.

Is een trip met een vliegtuig van jullie sneller dan met een cityhopper? Bijvoorbeeld naar Parijs?

Onze vliegtuigen zijn niet sneller maar het voordeel zit in tijdwinst. Als je bijvoorbeeld naar een stad in Frankrijk of Engeland moet reizen en je vliegt met een Airliner, dan moet je 2 uur vooraf op de luchthaven zijn. Ben je aangekomen op de plaats van bestemming dan moet je vaak nog naar de eindlocatie rijden.

Bij ons geen wachttijden, je parkeert je auto voor de deur van ons pand en kunt direct in het vliegtuig stappen. Daarnaast kunnen wij op kleine vliegvelden landen die mogelijk dichter bij de eindlocatie liggen. Dus geen lange wachttijden maar efficiënt reizen.

Organiseren jullie ook rondleidingen of informatie avonden voor bedrijven?

Je kunt bij ons terecht voor bedrijfsevenementen en personeelsuitjes. Wij hebben een mooie vergaderlocatie, genoemd de Boarding Room, met uitzicht op de start- en landingsbaan van Breda Airport. Leuk om te combineren met bijvoorbeeld een rondleiding over het vliegveld en het luchtvaartmuseum of een rondvlucht en een proefles. Weer eens iets anders: Een unieke locatie gecombineerd met een spectaculaire activiteit.

Welke tip zou jij je jongere ik willen geven?

Ben niet onzeker en geloof in jezelf. Mijn jongere ik met de zelfverzekerdheid van mijn huidige ik…..lijkt me heerlijk.

Ik kan niet werken zonder…..

Uitzicht op een korte vakantie of een weekendje weg. Als ondernemer heb je het altijd druk en veel aan je hoofd. Daarnaast zijn wij 7 dagen per week geopend dus het werkende leven staat nooit stil. Wetende dat je over een tijd weer een reisje gaat maken, vind ik een fijn idee.

Welke acties onderneem jij om je doel te bereiken.

Ik probeer altijd buiten mijn comfortzone te treden. Niet teveel in de veilige haven blijven maar ook eens uitvliegen en de haven van een andere kant bekijken. Dat brengt altijd verrassingen, meestal positief, en je vergroot je kennis en kunde.

Wat is jouw favoriete stedentrip?

Ergens heen waar het zonnetje schijnt, je kunt slenteren in kleine straatjes en lekker kunt eten op een terrasje. Een paar dagen Marbella bijvoorbeeld. Of Nice, maar een uurtje vliegen en je hebt gelijk het vakantiegevoel.

 

Wil jij kennismaken met Breda Aviation? Klik dan hier!

Volg Breda Aviation op Facebook