Interview met Martinique Jaspers | Bravis Ziekenhuis

zw_95A7965-1.jpg

 

Interview Martinique Jaspers, januari 2018

Bedrijf : Bravis Ziekenhuis

Fotografie: Miranda Koevoets | Lightcatch

 

 

Martinique, jij kwam bij mij omdat je een foto nodig had voor artikel in een blad en omdat je GASTSPREKER bent op de Nationale BekkenbodemDAG. Mijn interesse werd direct getriggert en ik dacht : “Wat goed dat Martinique zich zo inzet om dit onderwerp meer aandacht te geven” Daarom heb ik jou gevraagd voor mijn rubriek Powervrouwen. Ondernemende vrouwen die met passie voor hun vak hun kennis met anderen delen.

 

Heb je altijd al in een ziekenhuis willen werken?

Ik wist wel dat ik de zorg inwilde, maar wat precies wist ik niet. Destijds was ik niet zo van het leren, dus ik ben uiteindelijke de duale (werken/leren) opleiding tot verpleegkundige gaan volgen.

 

Hoe ben je expert geworden in jouw vakgebied?

Toen ik in 2007 op de polikliniek urologie terecht kwam wist ik dat dit specialisme me zeer interesseerde. Door steeds weer nieuwe opleidingen te volgen kon ik me steeds meer specialiseren en daardoor blijft urologie ook nu nog steeds boeiend.

 

Is er veel verandert in de communicatie met patienten?

Jazeker, “vroeger" werd alles zonder meer aangenomen van een arts of specialist. Tegenwoordig hebben mensen de regie over hun eigen ziektebeeld en gaan in gesprek met de arts of behandelaar. Dit maakt dat we echt samen met de patiënt een behandelplan op kunnen stellen. Dit maakt ook dat mensen ook meer verantwoording voelen en meer geneigd zijn om therapietrouw te blijven.

 

Wat zou je met name vrouwen willen meegeven die carriere willen maken?

Je kan alles, als je maar wil! Maar, echt, als je een bepaald doel voor jezelf stelt zul je daar uiteindelijk altijd terecht komen. Soms met een omweg, maar dat is helemaal niet erg, daar leer je vaak alleen maar van.

 

Waar haal je je dagelijkse inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie komt toch wel uit het feit dat ik ontzettend dankbaar ben dat ik sta waar ik nu sta, en dat ik al zoveel leuke projecten heb mogen doen. Dat zijn toch wel de kersen op de taart. Het voelt fijn om een bijdrage aan het grote geheel te kunnen leveren.

 

Hoe ziet dit in de praktijk eruit? Ik zal de vraag anders stellen, als ik een dag meeloop met jou, hoe ziet zo’n dag er dan uit?

Mijn dagen zijn zeer divers, tijdens mijn spreekuur zie ik dagelijks verschillende mensen van jong tot oud met allemaal verschillende hulpvragen en zorgproblemen. Daarnaast zie ik ook dagelijks spoedpatiënten. Mijn werkdagen zijn allesbehalve saai en eentonig. Soms rennen en vliegen, soms even stilstaan.

 

Heb je een voorbeeld uit de praktijk waarbij je het verschil hebt kunnen maken?

Jazeker, er zijn er meerdere. Eens een man moeten leren zelf-katheteriseren, hij was zo angstig en zenuwachtig dat het niet meteen lukte in de eerste afspraak. Met een stappenplan en veel geduld is het gelukt, deze man komt nog regelmatig op de polikliniek bij mij en is nog altijd dankbaar. Het alternatief voor zelf-katheteriseren was namelijk levenslang een verblijfskatheter.

 

 Rust er een taboe op urologie problemen?

Ook dat, ga maar na op welke verjaardag weleens over plasproblemen of prostaatklachten gesproken wordt. Geldproblemen en seksualiteit worden vaak nog eerder besproken. Dit terwijl 75% van de mensen urineverlies ervaart of er van dichtbij mee te maken heeft.....

 

Is daar de afgelopen jaren verandering in gekomen?

Gelukkig wel, ik ben ook medebeheerder van het patiënten platform incoclub.nl
We proberen incontinentie bespreekbaar te maken en op landelijk niveau in de politiek en in samenwerking met andere patientverenigingen en organisaties de best mogelijke medische zorg op te zetten. De afgelopen jaren hebben we een grote inhaalslag moeten bewerkstelligen, maar langzaam gaan we daar ook iets van terugzien. Dit interview is ook een grote kans voor mij om iedereen te zeggen dat incontinentie er niet zomaar bij hoort, vaak kan er echt wel iets aan gedaan worden!

 

Zijn en er ook minder leuke kanten in jouw vak?

Als je soms tot laat op de avond in een vergadering of overleg zit kan ik wel denken, blegh...Maar dat is vaak maar even.

 

Hoe zie jij de toekomst in jouw vak?

Ik hoop dat ik nog vele jaren mijn vak uit kan oefenen met dezelfde passie als nu. En wie weet wat er allemaal nog op mijn pad komt, ik sta overal voor open.

 

Ik heb gelezen in het artikel “de passie van..” dat je in je vrije tijd graag leest en goede films kijkt. Wat zijn echt aanraders?

Mijn meest favoriete film aller tijden is “The Green Mile" Michael Clarke Duncan is geweldig in zijn rol als John Coffey.

Qua lezen ben ik heel eerlijk, ik ben zeer druk, ook privé. Je zal geen boek op mijn nachtkastje vinden, boeken lees ik alleen in mijn vakantie. Maar een mooi glossy magazine zoals Linda, Cosmopolitan of de Jan lees ik graag.

 

Welke ondernemende vrouw zou jij in de spotlight willen zetten en waarom?

Ik heb veel bewondering voor Wilma Venes, een echte zakenvrouw die ik als groot voorbeeld zie. Ze is ook zeer benaderbaar en toont echt interesse in wie er voor haar staat.

 

Martinique hartelijk dank voor jouw tijd en enthousiasme.

Veel succes voor de toekomst.

Miranda

 

 

 

Wil je meer weten of dit onderwerp? Neem dan een kijkje op de onderstaande sites.

Martinique is ook medebeheerder van het patiëntenplatvorm Incoclub

http://www.incoclub.nl

 

Klik hier voor meer info over de BekkenbodemDAG 

https://bekkenbodem4all.nl/over-de-spreekers/