Kun je geen fotograaf betalen? Maak zelf je profielfoto!

photographyandchampagnemirandakoevoetsflatlay_95A4801.jpg

Tips om zelf een profiel foto te maken

Heb je niet zo'n groot budget? En heb je een flinke dosis geduld? Maak dan je eigen profielfoto.

Ik deel een aantal tips met je zodat je zelf aan de slag kunt gaan. 

Het begint met jouw wensen

Of je nu voor het eerst foto's van jezelf maakt, of je profielfoto verfrist. Hoe dan ook, je wilt dat jouw profielfoto laat zien wie JIJ bent. Iedere foto vertelt een verhaal. Welk verhaal mag jouw foto vertellen? 

Het beeld

Wat gaat er van je huidige foto vanuit? Straalt dat zelfverzekerdheid en succes uit? Hoe wil jij gezien worden? Ben je benaderbaar, vriendelijk, professioneel? Oefen je expressies.

Voor je verder aan de slag gaat, is het ook goed om na te denken waar je de foto gaat maken. Afhankelijk van het seizoen kan de hoeveelheid licht verschillen. Ga je binnen of buiten foto's  maken? Ga je buiten foto's maken, dan is het nog best een uitdaging, als je van jezelf foto's gaat maken om geen last te hebben van de zon die achter de wolken gaat en weer te voorschijn komt. En wat denk je van de wind? 

Kies je ervoor om binnen te fotograferen, kijk dan, waar je zacht licht vindt. Gebruik geen cameraflitser en probeer direct zonlicht te vermijden. Je wilt zo min mogelijk schaduwen. Het mooiste is om dicht bij een raam te gaan staan, maar niet helemaal van voren. Iets gedraaid. Je kunt dit gemakkelijk uittesten. Zet je telefoon op de selfie stand en kijk hoe het licht zich gedraagt.

Heb je een egale gekleurde wand in je huis? Om ze weinig mogelijk afleidingen op de achtergrond te krijgen, is een stuk stof ook handig, mocht je niet over een wand beschikken. Wil je een gedeelte van je kantoor op de achtergrond in beeld brengen, zorg dat dat je bureau netjes is opgeruimd. Er zijn maar weinig mensen die zaken willen doen met een warhoofd. 

Kleding 

Dit moet echt niet onderschat worden. Kleding heeft veel impact op jouw uitstraling bij een PROFIELFOTO. Bedenk dat wanneer je foto's voor je profiel gaat maken, omdat je een nieuwe baan zoekt, werkgevers op zoek zijn naar professionals. Wat past bij deze baan, klassiek, tijdloos, misschien moet het juist wel hartstikke hip zijn. Kies geen drukke prints en patronen, die leiden enorm af en het kan snel verouderd lijken. Wil je graag accessoires dragen, dat kan, maar hou het simpel en tijdloos. Denk ook goed na over de kleur die je draagt. 

Poseer & klik!

Als je geen top camera hebt, geen probleem. Je kunt ook gebruik maken van je mobiele telefoon. Als je geen vriend of vriendin kan vinden die je hierbij kan helpen, zet je telefoon of camera op een plank of een tafel, zodat deze blijft staan op de hoogte van jouw ogen. En stel de timer in. 

Ga niet met je lichaam en hoofd recht naar de camera toe staan. Draai met je lichaam een kwart slag naar links of naar rechts en draai je hoofd richting de camera. Adem in en uit, relax en wees zelfverzekerd. 

Geduld 

Geduld, Dat is echt van belang. Heb je de eerste keer gelijk een goede foto te pakken? Wauw, jij bent een natuurtalent! Het kan echt wel 80 kliks duren, voordat jij jouw perfecte plaatje hebt geschoten. Ik raad je aan om te experimenteren. Zoek andere hoeken, probeer hoe het licht valt en probeer een andere achtergrond. Je wilt immers dat jouw profielfoto past bij jou en jouw verhaal vertelt. 

Heb je de perfecte foto? Vergeet dan niet om deze nog even te bewerken. Je kunt kleine aanpassingen doen, qua licht of een puistje verwijderen. 

 

Ik ben erg benieuwd naar jouw profielfoto. Laat je een reactie achter?

 

xoxo Miranda, fotograaf Lightcatch