Do you love Mondays?

Do what you love and you’ll never have a problem with Mondays
me.jpg

YOU CAN DO THIS!

In 2012 besloot ik mezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, ik kan het me nog goed herinneren, 2 juli 2012, een prachtige zonnige dag. Eerst even langs de KVK voordat we op vakantie gingen. Daar zat ik (van binnen nog steeds dat kleine meisje) met een BIG SMILE bij de KVK in Breda. 

Fotografie was altijd al mijn grote passie en nu zou het officieel worden. De naam had ik al jaren daarvoor bedacht tijdens een vakantie in Limburg. Dat ik nog werkte voor een grote financiële instelling leek me geen probleem. Dat is prima te combineren dacht ik. Kennelijk had ik nog niet voldoende geleerd van de burn out die ik daarvoor had gehad. Het gaf me zekerheid, fijne collega's en afwisseling. In 2015 viel het doek voor mij. En dan? Na het afscheid, is het dan zover. Ik heb toen nog wel volop gesolliciteerd, omdat ik dacht ik heb die zekerheid nodig. Maar welke zekerheid dan? Uiteindelijk ben ik er 100% voor gegaan. 

Eigen baas.  Zelf mijn tijd indelen.  De balans vinden is nog niet zo makkelijk. Soms maak ik lange dagen en soms iets kortere. Weekend? Ook dan wordt er gewoon gewerkt. Wanneer anderen genieten van het mooie weer, zit ik achter mijn mac foto's uit te werken. Heerlijk vind ik dat, raw beelden verwerken tot een prachtig eindresultaat. In de ochtend ben ik vaak vroeg wakker en zit ik gerust om 6.30 u al achter mijn Mac. Dat vind ik zo fijn, de rust en de stroming van ideetjes. En als ik 's middags zin heb om in een heerlijk warm bad te gaan liggen en Netflix te gaan kijken, dan doe ik dat gewoon.  In de ochtend ben ik op mijn best als het om inspiratie gaat. Vorige week nog, zoveel plannen, maar nu komt het....het uitwerken van al die plannen. 

Doen wat ik leuk vind, wat mijn passie is, maakt mij gelukkig. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, net zoals iedereen heb ik ook te maken met onzekerheden. Stemmetjes die zeggen, doe ik het wel goed, ben ik wel goed genoeg, ja maar als ik dat nog ga doen, dan pas ..... pfff zo vermoeiend....continue in gedachten in gesprek zijn met jezelf. Gelukkig heb ik ook een positief stemmetje en daar hou ik me dan ook aan vast. En ook de feedback van mijn klanten en collega's geven me energie. 

Mijn passie voor fotografie heeft me al veel mooie contacten en ervaringen opgeleverd, als ik was blijven doen wat ik altijd had gedaan, had ik gekregen wat ik altijd had gekregen en had ik dit allemaal gemist. Ik heb zoveel meer geleerd! Workshops, lezingen, online cursussen, lezen van boeken, sparren  met collega's en andere ondernemers, volgen van masterclasses, verdieping in social media en het creëeren van beelden en content zorgen ervoor dat mijn dagen goed gevuld zijn. 

Wat maakt het dan zo leuk? Allereerst natuurlijk de fotografie. Zoals bijvoorbeeld afgelopen week, sprak ik twee ondernemers uit de reiswereld en zijn hebben foto's nodig voor de web site, social media en marketing materiaal. We hadden een inspirerend gesprek over hoe, wat en waar en hoe de foto's gebruikt kunnen worden om hun zichtbaarheid te vergroten. Ik hou daarvan. Als sinds de basisschool vind ik het geweldig om mooie dingen te creëeren. Als we op school een werkstuk moesten maken, ging ik helemaal los en werkte ik tot laat in de avond aan dit werkstuk.

Door mijn liefde voor fotografie ben ik me verder gaan verdiepen in Social media en zoekkanalen en zijn Instagram en Pinterest één van mijn favorieten. 

De alarmklok zet ik alleen op de dagen dat mijn zoon Julius naar school moet, normaal gesproken ben ik ruim op tijd wakker, maar ik wil niet dat hij te laat komt. En Maandag? Dat is nooit geen issue meer.

Benieuwd waar ik tegenaan ben gelopen toen ik 100% voor de fotografie ging?

1. Praten in jezelf.

In een keer heb je geen collega's meer, zoals op je vorige werk. Je bent heel vaak in gesprek met Jezelf. Als je wilt sparren, bel je een collega fotograaf/ondernemer of plan je een afspraak in. En hoe fijn is het om op een locatie in de stad te werken? Een ontmoetingsplek met andere ondernemers en inspirerende omgeving.

2. Geen 9-5 baan, minder werken?

Word wakker! van 6.30 tot 20.00 uur dat zijn meer uren dan 9-5. Ook dat komt voor! Je doet wat je leuk vindt en het voelt niet als werk. De valkuil om een workaholic te worden. 

3. Jouw droomwereld

Heerlijk is dat, dromen over waar je zou kunnen zijn. Wat je allemaal zou kunnen doen. Fotograferen voor een modeblad op een zonnig eiland. Een ontmoeting met jouw grote voorbeeld of BN'er. Het ontwikkelen van dat ene online programma. Dat ene boek schrijven. Succes vieren. De werkelijkheid is anders. Succes vier je hoogstens een paar minuten. Dat vervaagt allemaal zo snel. Je bent alweer weer gefocust op de volgende opdracht. Ook daar wil je je voor de volle 100% voor geven. Natuurlijk kennen we ook allemaal de successen die uitgebreid gevierd worden. Niet te vergeten dat er ook mindere momenten zijn, bijvoorbeeld dat je hard werkt en niemand leest je blog behalve je moeder.

4. Je wilt stoppen, niet één keer, maar meerder keren

Soms dan is het allemaal gewoon even veel en vraag je je af of je niet beter bij de Ikea kan gaan werken. Minder verantwoordelijkheden, je hoeft niet alles te doen. Als zelfstandig ondernemer kun je zaken uitbesteden, maar doe jezelf ook allerlei taken, waarvan je eerst geen benul had. Je vraagt jezelf af, waar ben ik mee bezig? Tot dat je weer beseft dat je doet wat je het liefste doet. Iedere dag is anders, je mindset ook. 

5. Het is het echt waard

Doen wat je het liefst doet, je bent goed bezig. Jij hebt het lef en het doorzettingsvermogen om te doen wat JOU blij maakt. Zet jou geluk op de eerste plek en de rest volgt vanzelf. Lach wanneer jouw vriend(in) denkt dat je een glamoureus leven leidt. Wees dankbaar! En denk hieraan als het even wat minder gaat.

6. Geen feestjes meer op het werk

Na het werk geen borreltijd meer met collega's. Maar jij kunt je eigen borreltijd inlassen. Werk wacht wel, maak je maar niet druk. Je plant je eigen vrije dagen, zet een kruis in je agenda wanneer jij wilt. 

7. Wat doe je eigenlijk allemaal?

Best wel een moeilijke vraag he, je doet zoveel. Praten over je passie gaat je gemakkelijk af, maar de vraag wat je doet, is van een ander level. En je gaat uitleggen waarom en hoezo, helemaal niet nodig. Je bent aan niemand verantwoording verschuldigd.

 


Herkenbaar? Ik ben erg benieuwd wat jou dagelijks bezig houdt en waar jij jouw dagelijkse inspiratie vandaan haalt. 

 

monday.jpg
7.png