LRBaronielaanHR_95A0533.jpg

Vanessa AAlbersberg

vanessa aalbersberg | Interview

Vanessa Aalbersberg, moeder van dochter Liv van 7, eigenaresse van Yorimage met twee kapsalons in Breda. Met haar team van 12 professionals, knippen, stylen, kleuren en adviseren zij met plezier. Op de Baronielaan en op de Wilhelminastraat staat een enthousiast en ervaren team van topstylisten voor je klaar.

In 2001 won Vanessa met haar deelname aan de TV kapper, een programma van John de Mol. Daarna heeft Vanessa eerst 2 jaar veel voor tv en filmclips gedaan en verzorgde Vanessa trainingen voor salons in binnen- & buitenland.

Ze miste het vak in de salon en besloot in 2003 voor zichzelf te beginnen. Het begon allemaal aan het dr. Struyckenplein in Breda. In 2011 is Yorimageverhuist naar de mooie locatie aan de Baronielaan. Na een flinke verbouwing is dit een prachtige salon geworden. Er is gedacht aan de privacy van klanten, er is namelijk een aparte haarwerkruimte aanwezig. Yorimage is gespecialiseerd in haarwerk en is ook een erkend bedrijf dat is aangesloten bij alle verzekeringen. In maart 2017 heeft Vanessa samen met haar partner Emiel Zuidgeest (eigenaar van 8 kapsalons in Den Haag en omstreken) een mooie kapsalon overgenomen aan de Wilhelminastraat in Breda. Deze salon is alweer een jaar open en haar rechterhand Björn van Gool is hier bedrijfsleider.

 

Is het altijd jouw droom geweest om een eigen salon te runnen? Zit het ondernemen jou in de genen?

 

Het is altijd mijn wens geweest om een salon te beginnen. Ik heb eerst bij mooie kapsalons in Breda en Den Haag gewerkt. Daar heb ik veel geleerd en ervaring opgedaan. Totdat ik in 2001 meedeed aan het programma TV Kapper en daar kapper van het jaarwerd. De kappersbranche lag aan mijn voeten. Toen ben ik veel presentaties gaan doen, tv trainingen in binnen- & buitenland. In 2003 begon ik voor mezelf met Yorimage. In mijn familie zijn veel ondernemers. Zo had mijn vader een goede baan bij de Shell, hij handelde in olie. Mijn opa en oma aan beide kanten hadden een groenten winkel en de andere een bakkerij, maar ook mijn ooms en tantes zijn ondernemers (groenten, fruit, slagerijen, interieur, alleen geen kappers).

 

In Breda is Yorimage gevestigd aan de Baronielaan en in de Wilhelminastraat. Hoe doe je dat een salon runnen op twee locaties?

Op de Baronielaan ben ikzelf iedere dag aanwezig met een team wat door mij is opgeleid en op de Wilhelminastraat staat mijn rechter hand Björn van Gool als bedrijfsleider met een team dat eerst bij mij begonnen is. Achter de schermen helpt daarbij mijn partner Emiel Zuidgeest die zelf ook meerdere salons heeft, om een goede structuur te behouden. Alles begint met een goed team bouwen en mensen die wat voor elkaar over hebben. Een team met hetzelfde doel voor ogen.

 

Hoe zorg je ervoor dat je samen met je team up to date blijft van de allernieuwste technieken en trends?

Up to date blijven we altijd. En doordat ik nog steeds trainingen geef, sturen de firma’s van merken zoals l’Oreal , Fuente, Total Hair service en Marocanoil altijd de nieuwste producten op om te kijken wat we ervan vinden en gaan naar de grootste Hairstyle beurs in London. We zijn lid van Intercoiffure, een club met hoog segment kappers die samen trainen en op de hoogte zijn van het aller laatste nieuws op haar gebied .

 

Yorimage heeft alles in huis om ervoor te zorgen dat een bruid er op haar speciale dag stralend uit ziet. Wat is jouw tip om er nog stralender uit te zien?

Bij een bruid moet alles kloppen voor haar mooiste dag. Het is belangrijk dat je rust hebt en alles goed geregeld is, zodat je kunt genieten.  Dat vereist een goede voorbereiding. Samen met je kapper/visagist maken we eerst een proef kapsel en make up, als we weten hoe de jurk is kunnen we een totaal plaatje maken.

 

Zodat we op de dag zelf recht op ons doel af kunnen gaan om het compleet te maken zodat alles bij elkaar klopt en de bruid straalt en kan genieten van haar mooiste dag. We zijn gespecialiseerd in bruiden en mogen veel kapsels en visagie op de trouwdag verzorgen. Wat erg leuk is, wij verzorgen dit in de salon of op locatie. Amsterdam of Spanje, wij zijn mee geweest, alles kan.

 

Welk product raad je aan voor de verzorging van het haar?

Een goed advies wat haarverzorging betreft is belangrijk. We hebben Kerastase, FuenteNioxin en Marocanoil als product lijnen. Daarbij geeft de kapper(ster ) je advies welk van de lijnen geschikt is voor: volume, kleur, pluis, krul, stijl, droog, weerbarstig, futloos, beschadigd, dun, gevoelige hoofdhuid, vet haar. We gebruiken het product dat geschikt aansluit bij de wensen van de klant.

 

Uiterlijke verzorging is belangrijk in jouw vak. Ga je weleens de deur uit zonder makeup?

Ik ga nooit zonder make up de straat op. Het hoort bij mijn dagelijkse verzorging. Mijn haar en make-up is mijn visitekaartje en hoort ook bij mij. Ik voel me goed als ik goed verzorgd de straat op ga, maar ook als ik een dag vrij ben of op vakantie ga ik altijd goed verzorgd de deur uit.

 

Tegenwoordig is het gebruik van haarwerken om medische redenen, maar ook omdat het haar dunner wordt heel normaal. Dit lijkt me heel specialistisch, kunnen klanten hiervoor ook bij Yorimage terecht?

Yorimage is gespecialiseerd in haarwerken / pruiken / extensions Weave . Of het nu medisch of cosmetisch is alles kan bij ons.

Wist je dat 50 procent van vrouwen boven de 50 nog maar 50 procent van hun haar heeft? Het kan een klein haarstukje bovenop zijn of volume in lengte. Of de haargrens die terug trekt, haaruitval door chemo, we doen alles op maat.

We maken een haarwerk altijd op maat. Dit is echt maatwerk. We zijn erkend en lid van Anko en aangesloten bij alle verzekeringen. In de basis krijgt in 2018 iedereen € 419,50 vergoed.

 

Hoe zorg je voor een goede balans tussen het runnen van de salon en je privéleven?

Zonder goede opvang van onze dochter zou ik niet kunnen werken. Het heeft alles te maken met plannen. We zijn erg druk, we hebben samen 10 kapsalons en een mooie dochter. Gelukkig hebben we een goede oppas thuis en mijn moeder doet veel. We proberen als Liv vrij is met vakantie’s zoveel mogelijk weg te gaan. Als we thuis zijn is er altijd werk. Wij zijn nu in Ibiza en tegenwoordig ben je overal bereikbaar en online, zoals nu ha ha.

We kunnen online in onze agenda en computers. Dus als er wat is hebben we ons kantoor bij, maar in de salons hebben we gelukkig een heel goed en zelfstandig team. Als we thuis zijn, zijn we vol aan! We knippen zelf hele dagen, we maken volle weken, maar plannen in onze drukke agenda ook ontspanning. En plannen daar zijn we meester in!

Waar word jij blij van Vanessa?

Blije en tevreden klanten, daar doe ik het natuurlijk voor. Dat geeft voldoening. Gezelligheid met mijn gezin en de mensen waar ik van hou vind ik ook belangrijk.  Lachen, veel lachen. Ik hou altijd van mensen om me heen op werk en privé. Daarom past het vak ook zo goed bij mij, anders zou ik het verkeerde vak hebben, ha ha.

In 2016 heeft jullie team de Coiffure award gewonnen. Het Nederlandse publiek koos jullie kapsel uit ruim 3500 inzendingen. Het lijkt me een uitdaging voor het team en het zorgt niet alleen voor teambuilding, maar ook een extra drive om nog meer uit jezelf te halen als stylist. Werkt dat ook zo? 

Ja, de Coiffure Award werkt zeker zo. Het begint met een goed team in de salon, de juiste fotograaf, styliste en visagiste. Dan de look bedenken en daar de modellen bij zoeken, dan je creatie neer zetten. Dit kost heel veel tijd en aandacht, maar als je dan als resultaat hebt dat je de eerste keer mee doet en gelijk de consumer awardwint, is dat een heel groot compliment en groot cadeau voor je inzet. De consument daar doe je het tenslotte voor.

 

Over het team gesproken, hoe belangrijk is een goed team?

Een goed team is heel belangrijk, ieder moet afzonderlijk een goede kapper(ster) zijn. Samenwerking is ook erg belangrijk, in een salon met 12 mensen moet je ook kunnen samenwerken en dingen voor elkaar over hebben. Het middelpunt moet altijd de klant zijn.  Daarvoor is sfeer heel belangrijk, fijn werken in een gezellige ambiance. Een zure appel in mijn team kan daarom echt niet. Veel samen blijven trainen en wat leuks doen,  zo gaan we gaan in Mei ook weer samen naar de Toppers, even gezellig ertussen uit.

 

Heb je veel vaste klanten?

We hebben veel vaste klanten, dat is fijn en gezellig. Je kent elkaar en weet ook dingen privé van elkaar en bouwt een band op. We bestonden in April 15 jaar en hebben alle klanten een kaart gestuurd, veel klanten komen al vanaf het begin in onze salon. Dat schept een band. Nieuwe klanten ontvangen is ook altijd leuk, nieuwe mensen ontmoeten en leren kennen en blij te maken met hun nieuwe look.

 

Wat vind jij het leukste (het opleiden, mensen inspireren, stylen, aansturen, visagie)?

Eigenlijk vind ik alles leuk. Ik werk nog elke dag mee, daarvoor ben je het vak in gegaan. Opleiden en trainen is ook leuk, om mensen te zien groeien en ontwikkelen. Dat je ziet dat de energie die je erin stopt, er ook weer uit komt en je team daarom groeit. Dat geeft een goed gevoel.

 

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?

Mijn favoriet vakantie bestemming is Ibiza. Daar kom ik al vanaf 2001 en het blijft er heerlijk. Voor jong en oud, er is voor iedereen wat. Ik krijg energie van het eiland. Mensen kijken, creatief bezig zijn, lekker eten. Als je rust wilt kan je het krijgen, maar ook heerlijk om lang op het strand zitten met een muziekje en lekker eten. Op zijn tijd hou ik ook van een feestje. Het eiland heeft een magische energie voor mij en daar word ik blij van.

 

Neem jij je werk mee op vakantie? Kun jij goed loslaten?

Het lukt me steeds beter om mijn werk thuis te laten. Vroeger kon ik het niet loslaten, ik zat heel de dag op mijn telefoon en belde mijn team om me overal mee te bemoeien. Tegenwoordig gaat het beter, ik heb vertrouwen in mijn team en ze doen het beter als je het los laat. En door mobiel en online agenda kan ik altijd als het nodig is mee kijken. Ik probeer het niet te doen en echt van mijn gezin te genieten en zie dan thuis weer wel hoe het is gegaan.

 

Je hebt twee jaar de hele wereld over gereist om traingen te geven, mis je dat weleens? Hoe heb je dat ervaren?

De twee jaar  dat ik overal trainingen heb gegeven en de reizen na mijn tv carrière waren heel leerzaam. Het was leuk en ik heb veel ervaring opgedaan. Dit had ik voor geen goud willen missen, maar voor alles is een tijd. Ik was 26 toen ik in het programma ging, 28 toen ik de salon begon, vrijgezel en kon gaan en staan waar ik wilde. Zoveel mooie mensen ontmoet. Nu ben ik 44 en moeder en eigenaresse van 2 mooie salons, dat is nu waar ik heel blij van word. Zonder alle ervaringen had ik niet gestaan waar ik nu sta.

 

Samen met Dyon Hagenaars van modellenburo DC Models verzorg jij ook Internationale shows. Je adviseert samen met jouw team de modellen op het gebied van hairstyling. Lijkt me heel erg leuk om hiervan deel uit te maken. Welke show is je het meest bijgebleven?

Met DC models, Dyon en Ger heb ik mooie dingen gedaan, laatst in april Breda, beste binnenstad van Nederland. Drie podiums, bij de Barones, de Veemarktstraat en het Van Coothplein. Op drie locaties tegelijk modellen en alles top geregeld. Ik was echt trots op ze.

Maar de mooiste show was bij Atzaro Ibiza. Dat is zo’n mooie plek. Perfect voor een professionele modeshow met allemaal nieuwe designers. Ik kreeg er gewoon kippevel van, zo mooi.

 

Het belang van natuurlijke en verzorgende ingrediënten voor make-up wordt steeds belangrijker. En niet te vergeten dierproefvrij, maar ook het gebruik van produkten voor gekleurd haar zonder ammonia zie je steeds meer. Merk je dat in de salon ook, dat klanten dat belangrijk vinden? Waarom is dat zo belangrijk?

Dierproefvrij is van belang en steeds meer merken hebben natuurlijke lijn. Zo hebben we van Kerastase, aubotanica 98 procent plantaardig dat is extreem hoog. En werken werken we met Fuente, geheel dierproefvrij. We kleuren al jaren met Affinage wat geen ammonia bevat en allergie vrij is. We hebben Inoa van L’Oreal, ook een plantaardige kleuring. Doordat we werken met verschillende merken en lijnen hebben we de juiste producten voor de oplossing die er nodig is, in huis. Mensen worden steeds bewuster, drinken meer smoothies, eten minder vlees, letten op koolhydraten en suikers. Met de producten voor huid en haar is dat niet anders, we willen graag weten wat we op onze huid en ons haar smeren.

 

Wat is jouw tip voor ambitieuze vrouwen die ook succesvol willen worden?

Succes haal je door je eigen koers  te varen en te blijven geloven in jezelf. Veel doorzettingsvermogen, want als je alleen van negen tot vijf wilt werken gaat het niet lukken. Alles geven wat je hebt en je niet laten afleiden door anderen. Je kan alles als je echt wilt. Ik geloof in willen is kunnen.